woensdag 29 juni 2016

Beeldende Vorming
Bijeenkomst 9
17 juni 2016

Van Guido kregen we de opdracht om als eindopdracht een beeldende vorming les te bedenken en hier een lesvoorbereidingsformulier van in te vullen. Dit mocht in tweetallen. Ik heb het samen gedaan met Aaron van den Ende. Hieronder onze les ingevuld in het lesvoorbereidingsformulier. Hij staat er in tweeën op omdat ik geen bestanden ka uploaden dus screenshots moest maken.



vrijdag 17 juni 2016

Oderwaterwereld

Beeldende Vorming
Stage
14 juni 2016

Ik had weer een leuke opdracht verzonnen voor in mijn stage klas. De zomer komt er weer aan dus het leek me leuk om een opdracht in dat thema te doen. Ik zou met de klas een onderwaterwereld maken. Hiervoor moest ik wel eerst wat voorbereidingen treffen. Ik ben op een zondag naar het strand gegaan om zand en schelpen te verzamelen. Ik had heel veel schelpen gevonden en ook heel wat scheermesjes. Hieronder foto's van wat ik allemaal verzameld had.
              
Thuis had ik een voorbeeld gemaakt van wat de opdracht zou kunnen worden. Die zie je hieronder.
Ik heb hierbij blauw papier op een stuk karton geplakt. De schelpen zijn (in mijn geval) met stift gekleurd e vormen de visjes etc. Onderaan het papier heb ik zand geplakt.

Met deze spullen en mijn voorbeeld ging ik naar stage. Ik had op stage allemaal melkdozen kapot geknipt zodat ik genoeg stukken karton had om het blauwe papier op te plakken. Zonder het voorbeeld te laten zien vertelde ik de kinderen dat ik naar het strand was geweest en allemaal dingetjes voor ze verzameld had en dat zij daarmee vandaag iets gingen maken. De opdracht moest ik tweetallen en ik had van te voren allemaal kleine zakjes met een aantal schelpen gemaakt. Verder had ik nog een grote zak met schelpen en scheermesjes.
De opdracht "Maak een onderwaterwereld met echt zand en echte schelpen"
 Ik liet mijn voorbeeld zien en vertelde de kinderen dat ze vooral niet vast moesten houden aan mijn voorbeeld. Ze mochten van alles verzinnen wat er onder water voorkwam. De les heb ik wel over twee lessen verspreid zodat ze de eerste les alles konden verven en de tweede les konden plakken. Hieronder is te zien wat er na de eerste les allemaal gedaan is.
        

Omdat de verf nog niet droog was konden we deze les nog niet alles plakken. Dat deden we de volgende les. De uiteindelijke resultaten zijn onwijs leuk geworden. Er zijn zoveel verschillende uitwerkingen gekomen van deze opdracht. Hieronder een aantal resultaten.
                                         
Ik vind het erg leuk om te zien dat er allemaal verschillende vormen uit zijn gekomen. Het ene tweetal heeft een soort onderwater krokodil gemaakt, het andere tweetal heeft weer heel veel kleurrijke visjes. Het is erg uiteenlopend en dat vind ik leuk om te zien.
Al met al een geslaagde opdracht!








Beeldend probleem

Beeldende Vorming
Bijeenkomst 8
3 juni 2016

Vandaag alweer de derde les van periode 4. En het onderwerp van vandaag was "Beelden Probleem". Zoals altijd begonnen we de les weer met een pro connect quiz. Nadat we de quiz individueel gemaakt hadden bespraken we weer even de antwoorden gezamenlijk.

Vervolgens moesten we of een ipad pakken, of een wit blaadje met houtskool. 

We kregen de opdracht om een kubus te tekenen. Ik tekende de kubus zoals ik die gewend was te tekenen, heel simpel. Vervolgens moesten we ons blaadje omhoog houden zodat we elkaars kubussen konden zien. Bijna iedereen had de kubus op dezelfde manier getekend. Bij de meesten was er geen boven-, zij- en vooraanzicht te zien. We moesten de kubus nog een keer tekenen, maar dan goed. Guido legde uit hoe dit moest. Met allemaal verschillende lijnen en een verdwijnpunt. Ik vond het erg ingewikkeld. Guido deed het voor en wij moesten het nadoen. Deze opdracht had een technische doel. De opdracht was namelijk of goed of fout.
Hierna moesten we een expressie in de kubus verwerken. We moesten zowel een blije als een boze kubus tekenen. We kregen dus een beeldende probleem voorgelegd. We mochten zelf bepalen hoe we de kubus blij en boos maakte. En ja, bijna iedereen tekende er een blij/ boos gezichtje in, inclusief ik.
We mochten het nog een keer doen, nu moesten we onszelf en boos maken en dit uiten op het papier. DE kubus mocht enkel uit lijnen bestaan. Dit keer waren er meerdere versies. Hieronder zij twee tekeningen te zien:
Deze opdracht bestond dus uit zowel technische als beeldende doelen.
Als afsluiting moesten we een verlegen kubus tekenen. Ik had hem klein en in een hoekje getekend.

Na de kubussen kregen we een tweede opdracht.
Eerst kregen we een stukje uitleg over juist lichaamsverhoudingen. Dit liet Guido zien a.d.h.v. een plaatje van Da Vinci. Op dit plaatje is bijvoorbeeld te zien dat wanneer je je armen uitstrekt dit precies de lengte van het lichaam is.

We kregen allemaal 1 stuk klein en een houten waar we op konden kleien. 
De opdracht was om uit één stuk klei een mens te boetseren, met de juiste verhoudingen. Het was dus niet de bedoeling dat we allemaal losse stukjes erop gingen plakken. De mens moest een bepaalde lichaamshouding hebben waarmee je een emotie uitdrukte. Ik heb hierbij gekozen om mijn mens in een droevige houding te zetten. Ik maakte hem zittende met knieën gebogen en met het lichaam naar voren gebogen. Belangrijk was dat ik erop lette dat mijn figuur niet om zijn onderrug zou zitten, maar dat ik een duidelijke kont zou maken. 
Het was belangrijk dat je de klei goed nat hield om scheurtjes te voorkomen,

Ik vond het best lastig om uit één blok een figuur te boetseren, zeker omdat de lichaamsverhoudingen kloppend te maken. Uiteindelijk is het redelijk gelukt, alleen ben ik net zo tevreden over de afwerking. Hieronder foto's van mijn beeld.

  
Als laatste moesten we ons beeld nog beoordelen a.d.h.v. een beoordelingsmodel.
Hieronder mijn oordeel over mijn eigen mensfiguur.





Beeldaspecten

Beeldende Vorming
bijeenkomst 7
20 mei 2016

Vandaag de tweede les van Beeldende Vorming in periode 4. Deze les stond in het teken van "beeldaspecten". We begonnen de les zoals altijd met een pro connect quiz. Nadat we deze gemaakt hadden bespraken we de antwoorden even klassikaal.

Hierna kregen we uitleg over de theorie over beeldaspecten. Iedereen kreeg een foto van een scène uit een film, ik kreeg een foto van een scène uit "Toy Story". Ook kreeg iedereen een strookje papier met een beeldaspect erop. Het strookje dat je kreeg kwam niet overeen met het beeldaspect in de foto van de filmscène. We moesten onderling strookjes ruilen zodat je uit eindelijk het beeldaspect in je hand had wat bij jou scène hoorde.
Op mijn foto zie je meneertje en mevrouwtje Aardappelhoofd. Ze zijn zichzelf weer in elkaar aan t zetten, want hun lichaamsdelen kunnen ze er natuurlijk afhalen. Op de foto zijn ze een beetje in de war met de armpjes en neuzen etc.
Bij mijn foto hoort dan ook het beeldaspect: "Assemblage"
Assemblage betekent: Een geheel dat bestaat uit verschillende onderdelen.
Meneertje en mevrouwtje Aaradppelhoofd bestaan uit allemaal lossen onderdelen. Daarom hoort het beeldaspect assemblage bij deze foto. Deze fase was  "experimenteren"
Vervolgens kregen we de opdracht om een "modernistische selfie" te maken. Dit is best wel een vage omschrijving, maar gelukkig vertelde Guido wat de bedoeling was. We moesten allemaal een selfie maken met de ipad, belangrijk was dat je een effen achtergrond had, de kleur maakte niet uit
Vervolgens moesten we deze selfie gaan bewerken met een photoshop app. Guido liet zien hoe de app werkte en wat voor een functies die app allemaal had aan de hand van een voorbeeld.

Hierna mochten we zelf aan de slag. Belangrijk was dat je na het bewerken van de selfie, zelf niet meer herkenbaar mocht zijn. Ook moest je de foto zo bewerken dat er een specifieke emotie naar voren kwam. Je kon van alles met de app, vormen, kleuren, verschillende lagen, effecten en ga zo maar door. 

Ik wilde proberen om er een boze selfie van te maken. Ik heb gebruik gemaakt van donkere kleuren en fel rood. Ik vond de app best lastig. Je kon zoveel ermee waardoor het heel erg ingewikkeld werd hoe je alles kon gebruiken. het duurde dan ook een tijdje voordat het een beetje lukte.
Uiteindelijk straalt de selfie ook iets van angst uit.
hieronde is mijn modernistische selfie te zien:



Ontwikkelingsfasen

Beeldende Vorming
Bijeenkomst 6
29 april 2016

Vandaag was weer de eerste les van Beeldende Vorming in periode 4. In de les hebben we het gehad over de ontwikkelingsfasen van Parsons. We begonnen de les met een pro connect quiz over de stof die we moesten voorbereiden voor deze les.

Guido liet ons een schilderij zien van Ivan Albright "In de wereld kwam er een ziel genaamd Ida (1929)". 
Over dit schilderij moesten we individueel 5 vragen beantwoorden, omdat het individueel was kon iedereen heel goed zijn/haar eigen interpretatie aan het schilderij geven. Vervolgens hebben we de antwoorden van de vragen met de klas besproken om te kijken hoe iedereen erover dacht.

Vervolgens kregen we de opdracht van Guido om in tweetallen een filmposter te zoeken. Via de app "thinglink" moesten we tags aanbrengen op de poster. Bij elke tag moest een soort vraag staan. Er waren 5 verschillende soorten vragen:
1. startvragen: Bij  dit soort vragen activeer je een beetje de voorkennis en betrek je mensen bij het thema.
2. Onderzoeksvragen: Je benoemt hierbij alles wat er te zien is op de poster. Titel en jaartal zijn daarbij een belangrijk onderdeel.
3. Analysevragen: Je gaat de poster analyseren, wat is er allemaal te zien? Wat zal de poster betekenen? etc.
4. Speculatieve vragen: Dit gaat om interpretatie. Hoe interpreteer je de poster?
5. Concluderende vragen: Er wordt een conclusie getrokken.

Ik was samen met Lisa een duo. Wij hebben een filmposter van Alice in Wonderland (2010) gekozen. Met "thingkink" hebben we er dus een aantal tags op gemaakt. We vonden het heel erg lastig omo de juiste vragen te kiezen en ook de plaats van de tags vonden we moeilijk. Het moet toch een soort logische volgorde hebben en dat vonden we lastig. Of de poster helemaal is geworden zoals die zou moeten is dan ook de vraag. We hebben in ieder geval ons best gedaan.
Met deze link kom je bij onze poster:  https://www.thinglink.com/scene/782552323846045698 

Onzze vragen + antwoorden:

Wie is er wel eens in een sprookjesachtige omgeving geweest?
- Kinderen zullen hier wel eens geweest zijn ( bijv. Efteling, mooi bos etc.).

Wat maakt de omgeving (op de poster dus) zo sprookjesachtig? noem 5 kenmerken
-  De bomen, de jurk, de bloemen, de paddestoelen, het konijn, de lucht, het trappetje.

Waaraan kun je zie dat ze (het meisje) nieuwsgierig is?
- Haar ogen, haar blik(richting), haar houding, haar hand.

Waarom zit deze man aan het hoofd van de tafel?
- Hij is belangrijk, hij verwacht gasten, hij heeft een feestje.

Hoe wekt het standpunt van deze afbeelding de interesse van de kijker?
- Je ziet waar het meisje naar toe kijkt, het bos is groot en er is veel nog niet te zien. Je ziet vooraan het konijn, wat is hij aan het doen? Waarom is de tijd belangrijk?